Publicerad: 1 juni 2017

D3. Sätta hjulen i rullning … men var finns rälsen?

Hur en kommun utmanade en central myndighet att börja digitaliseringsarbete. Ett exempel inom samhällsbyggnadsområdet.
Vi är många runt om i det offentliga Sverige som nu faktiskt hittar nya vägar för att möta utmaningar inom olika sektorer med hjälp av digitaliseringen. Vi ser en del generella problem i dessa förändringsprocesser som vi diskuterar i detta seminarium.

Medverkande: Petronella Enström och Åsa Jadelius, Sundsvalls kommun

Presentationer: Sätta hjulen i rullning … men var finns rälsen? (PDF, nytt fönster)

Lokal: Hattmakaren

Grovt sett kan man se att förnyelse består av två komponenter:

  • Innovation, alltså en process där nya sätt att möta behov skapas. De består ofta av en kombination av nya metoder, arbetssätt, organisation, affärsmodeller, e-tjänster etc. Här tycker vi oss se massor av intressanta exempel på alla nivåer och i alla delar av det offentliga Sverige.
  • De gemensamma förutsättningar där dessa nya lösningar kan implementeras, den räls som bär de nya hjulen och som består av informationsinfrastruktur, juridik, standarder och en hel del annat; digitala infrastrukturer. Har vi bara innovation får vi väldigt avgränsade lösningar som inte kan skalas och integreras med mycket annat. Har vi bara infrastrukturen skapas ingen verksamhetsnytta. Infrastrukturen måste vara gemensam, i alla fall för den aktuella sektorn. Lösningarna kan vara många olika.

Vi tror inte det finns något givet facit, en enda lösning. Förutsättningarna är olika för olika sektorer. Men vi delar gärna med oss av våra erfarenheter från ett lokalt och regionalt perspektiv. På vissa områden har vi varit framgångsrika men i andra fall har vi en hel del kvar att göra. Våra egna erfarenheter finns inom samhällsbyggnadsområdet, men vi är rätt säkra på att erfarenheterna kan tillämpas även för andra sektorer. Välkommen att diskutera dessa frågor som berör många av oss som deltar på Offentliga Rummet.

Medverkande

Petronella Enström och Åsa Jadelius, Sundsvalls kommun

Presentationer

Sätta hjulen i rullning … men var finns rälsen? (PDF, nytt fönster)

Lokal

Hattmakaren

Tid

31 maj 14.00-14:45

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tipsa:


User information

Tack för att du hjälper oss!