Publicerad: 31 maj 2017

F2. Digital delaktighet för alla, del 1

Inspireras av olika exempel på hur man kan arbeta med digital delaktighet för olika målgrupper! Cirka 11.45 blir det 5-10 minuters promenad till Kulturmagasinet i Sundsvall där du får ta del av olika sätt att arbeta med delaktighetsfrågor. Efter en gemensam inledning på DigidelCentret blir det en uppdelning i mindre grupper som går runt mellan tre olika stationer. Du äter också lunch där och är tillbaka på konferenscentrum ca 14.45, i tid för seminariepass 4.

DigidelCenter – för dig mellan 4-104 år!

Kunskap finns lättillgängligt överallt, föreläsningar från ledande universitet görs tillgängliga på nätet och många smarta verktyg är gratis att använda eller prova på. Bara man får möjlighet att prova på och bara man vågar testa. Syftet med DigidelCenter är att öka den digitala delaktigheten bland sundsvallsborna, att göra ny digital teknik tillgänglig och att erbjuda en attraktiv lärande/skapande miljö med många olika aktiviteter.

På DigidelCenter kan du testa Virtual Reality, VR, 3D-skrivare, 3D-scanner och lära dig programmera. Du kan få handledning i hur du hanterar internet, E-tjänster, hjälp med dina studier, guidning i MOOC-kurser och mycket mer. Kom till Sundsvalls stadsbibliotek så visar vi grunderna och senaste teknik!

Föreläsare: Ulf Johansson, Sundsvalls stadsbibliotek

Pass A: CoderDojo

CoderDojo är en global rörelse för att alla ska få testa på programmering. Det är gratis att komma till CoderDojo och det är öppet för tjejer och killar 7-17 år. Du kommer bland annat att lära dig grunderna i programmering med code.org och scratch, hur du skapar hemsidor, 3D-design i Tinkercad och att skriva ut på Digidelcenters 3D-skrivare. Du behöver inte ha några förkunskaper för att delta och skapa på CoderDojo.

Pass B: Digital inkludering

Kunskap finns lättillgängligt överallt, föreläsningar från ledande universitet görs tillgängliga på nätet och många smarta verktyg är gratis att använda eller prova på. Bara man får möjlighet att prova på och bara man vågar testa…

I bibliotekslagens andra paragraf står det att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling. I detta uppdrag ingår att arbeta för att öka den digitala delaktigheten och minska de digitala klyftorna.
Vi behöver inte vara digitala experter för att kunna leda andra! Det handlar helt enkelt om att bidra i en förändring. Det gör vi på Sundsvalls stadsbibliotek genom att bl a erbjuda E-hjälp med flerspråkig personal.

Föreläsare: Hanieh Mohammadbiegi, Sundsvalls stadsbibliotek

Pass C1: Ett modernt skolbibliotek. Källkritik

Att alla elever som lämnar skolan är digitalt kompetenta är lika viktigt som att de kan läsa, skriva och räkna. Därför är en satsning på skolbiblioteken av strategisk betydelse. Just nu pågår projektet Ett modernt skolbibliotek i Sundsvall med målsättningen att 80 % av Sundsvalls kommunala grundskolor arbetar efter en gemensam helhetsidé för skolbibliotek för att uppfylla Skollagen.

I Skollagen står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek. Hur kan man arbeta för att uppfylla Skollagen? Kom och lyssna på hur vi Sundsvall arbetar med projektet Ett modernt skolbibliotek utifrån en helhetsidé för skolbibliotek med syfte att skapa jämlik tillgång till skolbibliotek.

Föreläsare: Josefin Edlund, Sundsvalls stadsbibliotek

Pass C2: Källkritik

Det har aldrig någonsin varit lättare att hitta information än det är idag. Men det blir svårare och svårare att se skillnad på information, rykten, kampanjer och reklam? Varför är det så viktigt att vi gör det?
Internet är ett fantastiskt demokratiskt verktyg. Vem som helst kan lägga ut vad som helst. Nätet ger alla möjligheten att publicera och sprida information. Det finns till synes et oändligt antal källor som ger just sin bild av verkligheten. Du måste kunna avgöra om källan är sann, sannolik, nonsens eller kanske något som maskerats som fakta. Webbsidor du besöker ofta, vilka sökningar du gör och hur du använder internet påverkar också vad du får ta del av på nätet. Hur kan just du blir mer källkritisk? Varför borde du bli det?

Föreläsare: Andreas Ignell, Sundsvalls stadsbibliotek

Medverkande: Ulf Johansson, Sundsvalls kommun, Kulturmagasinet, med flera.

Lokal: Kulturmagasinet, samling 11.50 vid Quality Hotels entré.

Medverkande

Ulf Johansson, Sundsvalls kommun, Kulturmagasinet, med flera.

Lokal

Kulturmagasinet, samling 11.50 vid Quality Hotels entré.

Tid

31 maj 11.55-12:40

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tipsa:


User information

Tack för att du hjälper oss!